Альтернативна енергетика

Які опалювальні печі кращі — чавунні чи стальні?

отопительная печь

Каміни та опалювальні печі з давніх-давен були центром житла, головним елементом інтер’єру. Ця тенденція збереглася й до наших часів. Сьогодні, на відміну від громіздких конструкцій минулого, встановити камін можна в будь-якому приміщенні. На ринку можна знайти як компактні моделі для дач, так і потужні пристрої, які спроможні обігріти великі площі. Зазвичай більшість виробників пропонує споживачам великий вибір печей та камінів, виготовлених з різних матеріалів та найрізноманітнішого дизайну. Наприклад опалювальні печі Thorma виготовляються у двох варіантах — зі сталі та з чавуну. Який з них вибрати та які особливості різних видів печей — розповідаємо в цьому матеріалі.

Яка різниця між чавунною та сталевою піччю

Серед усіх характеристик опалювальних печей однією з найважливіших є матеріал, з якого виготовлений пристрій. Цей показник впливає на функціональність печі та її зовнішній вигляд.

Чавунні печі

Такі печі виготовляють в ливарних цехах з чавуну. Вони можуть мати не зовсім правильну форму та злегка шорстку структуру, що, однак не впливає на якість та функціональність виробу. З чавуну виготовляються дно, стінки, задня частина та димохід печі. Масивність конструкції та матеріал напряму впливають на здатність печі акумулювати тепло. Вибирати чавунну топку слід тоді, коли важливо досягнути хорошого обігріву, тобто тривалої тепловіддачі, адже чавунна піч довше акумулює і віддає тепло в навколишній простір.

Особливість чавунних печей зумовлюється певними властивостями даного матеріалу, який відрізняється:

  • стійкістю до впливу надвисоких температур;
  • вологостійкістю;
  • тривалим терміном експлуатації;
  • простотою використання.

Чавунні печі ідеально підійдуть для сільського та класичного інтер’єру. Проте деякі моделі мають цікавий сучасний дизайн, який чудово впишеться в інтер’єр, оформлений в стилі хай-тек чи лофт. Серед недоліків чавунних печей можна зазначити досить значну вагу, проте це завдання можна вирішити, зміцнивши основу для пристрою.

Печі зі сталі

Такі моделі виготовлені з високоякісної сталі, яка легко формується та має елегантну правильну форму. Сам матеріал не має таких високих нагрівальних властивостей як у чавуна, тому стальні печі додатково облицьовуються теплоакумулювальними матеріалами, такими як вермикуліт, шамот, кераміка тощо. Для оформлення корпусу використовуються спеціальні фарби, стійкі до перепадів температур.

Печі зі сталі легші за чавунні моделі. Вони часто обладнані дверцятами з плоского чи панорамного скла, що надає особливого затишку та естетичності інтер’єру. Багато компаній, які виготовляють печі, комбінують сталь з елементами з чавуна, таким чином досягаючи класичного рішення дизайну. При виборі стальних печей, слід звернути увагу на те, щоб пристрій був обладнаний контейнером, який призначений для збору золи, та нішею для зберігання дров. Це підвищить комфорт користування піччю.

Яка піч краща — чавунна чи сталева

Дати однозначну відповідь на це запитання неможливо, адже у кожного користувача свої пріоритети та очікування. Остаточний вибір між сталевими та чавунними пристроями залежить від індивідуальних уподобань, конкретних умов монтажу та бюджету. Кожен із цих типів печей має свої переваги та недоліки, тому рішення слід приймати після ретельного аналізу потреб і можливостей. Великий вибір опалювальних печей пропонує компанія «Дім Тепла», де кожен знайде найкращий для себе варіант.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *